27 Şubat 2012 Pazartesi

Ceviz oynamaya mı geldin odama

http://www.youtube.com/watch?v=yh4ajzEfnec&feature=player_embedded#!'den alıntıdır.
Eski zamanlarda televizyon ve radyo yokken akşamları konu komşu bir araya gelince masallar, hikayeler anlatılır, fincan oyunu, bilmece sormaca oyunlarıyla eğlenirler hatta çam yapraklarıyla gelin oynatırlarmış tepsi üstünde.. Çocuklar da misket araba oyuncak ne bilsin.. Cevizle misket gibi sokak aralarında oynarlarmış.
Kayseri yörelerindeki köylerden birinde cevizi dutu boy sulak bir beldede genç bir kızı biriyle nişanlamışlar. Fakat kızın yaşı genç erkekten daha büyükmüş.. Hatta bıyıkları bile yeni terlemiş.. Kızla başbaşa kaldıkları zaman sıkılır, aklı sokaktaki arkadaşlarında, cebindeki cevizlerle oynarmış. 
Genç kız bu durumdan hoşnut değilmiş.Ölen abisinin nüfus cüzdanını kullanan kendisine yeni cüzdan çıkarılmayan yeniyetme delikanlıyı askere çağırmışlar ve genç kız hasretinden bu türküyü yakmış.Oğlan askerden geldiğinde artık ceviz oynamaz olmuş.
http://www.delinetciler.net/forum/turku-hikayeleri/91352-ceviz-oynamaya-mi-geldin-turku-hikayesi-ceviz-oynamaya-mi-geldin.html adresinden alıntıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder